Klassen

We vertrouwen erop dat dansers en teamcaptains erop letten dat iedereen in de juiste klasse start. Blind daten mag in alle klassen, maar is verplicht in de open klasse en voor sommigen in de breitensport (zie schema).

Het is uiteraard toegestaan om voor ballroom en latin in verschillende klassen te dansen. Echter, dansers mogen alleen in meerdere klassen in dezelfde discipline meedoen als er een tekort is aan dansers in een andere klasse dan de eigen. In het geval van een tekort mogen dansers één klasse hoger volgen of leiden. Verder mogen volgers één klasse lager leiden en leiders één klasse lager volgen.

Van verschillende NTDS- en ETDS-ervaringen is bekend dat vrouwen niet altijd hoeven te volgen en mannen niet altijd hoeven te leiden. De rollen van leiden en volgen mogen dan ook in alle klassen door zowel dame als heer worden vervuld. Heer-dame, dame-dame, en heer-heer koppels kunnen zich dus inschrijven.

In welke klasse moet ik dansen?
Als je niet zeker weet in welke klasse je je moet inschrijven, kan je altijd je teamcaptain om hulp vragen. Zie ook onderstaand schema en de uitleg van de verschillende klassen.

Beginners
In de beginnersklasse mag je starten als je na maart 2016 bent begonnen met het volgen van danslessen. Wie weet dans je hier wel je eerste wedstrijd! Het leuke van de beginnersklasse van het NTDS is namelijk dat je tegen paren danst die net als jij net zijn begonnen met dansen en je wordt aangemoedigd door een super enthousiast publiek. Kortom, de perfecte gelegenheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het wedstrijddansen.

Een extra regel dit jaar: als de jury na de general look vindt dat een koppel niet in de beginnersklasse thuishoort, ook al ben je na maart 2016 begonnen met dansen, kan zij besluiten om het koppel door te plaatsen naar de breitensport. Wederom vertrouwen we erop dat de teamcaptains ervoor zorgen dat alle dansers in een klasse van hun niveau dansen.

Breitensport
Dansers met meer dan één jaar danservaring kunnen zich inschrijven in de breitensport klasse. Dit is de grootste klasse van het toernooi en wordt dan ook na de indelingsronde verdeeld in drie subklassen: amateurs, professionals en masters.
Op zaterdag- en zondagochtend begint de dag – uiteraard na het ontbijt – met een indelingsronde om te bepalen in welke van deze subklassen je die dag danst.

Als je aan minimaal één van de volgende criteria voldoet, moet je blind daten in de breitensport klasse (Als je geen idee hebt wat deze termen betekenen, en je danst in maart langer dan een jaar, dan zit je in breitensport, zonder verplicht te daten ;) ):

  • Je danst in debutanten 1 NADB
  • Je danst in debutanten 2 NADB én hebt ten minste 1 promotiepunt in die klasse
  • Je danst in pre-amateurs WDC én hebt ten minste 300 punten behaald
  • Je danst in debutanten 1 NVAD
  • Je danst in debutanten 2 BRADO én hebt ten minste 1 promotiepunt in die klasse

Wanneer je de afgelopen drie ETDSsen en/of NTDSsen in de hoogste breitensportklasse (of CloseD) elke keer een podiumplek hebt gehad, mag je niet meer deelnemen aan de breitensportklasse, maar moet je je inschrijven in de open klasse.

Open
De beste dansers van de verenigingen zullen tegen elkaar strijden in deze spannende klasse. In het schema (link) zie je wanneer je in de open klasse moet dansen. Dit is eigenlijk iedereen die wedstrijden in wedstrijdkleding danst. Blind daten is verplicht in deze klasse.

Aantal dansen per klasse
In de ballroom dansen alle beginners en breitensportdansers de Engelse wals, tango en quickstep. Vanaf de halve finale komt daar voor de profi’s, masters en open klasse de Weense wals bij. Voor de finale komt er voor de masters en open klasse de slowfox bij.

In de latin dansen alle beginners en breitensportdansers de rumba, chacha en jive gedanst. Vanaf de halve finale komt daar voor de profi’s, masters en open klasse de samba bij. Voor de finale komt er voor de masters en open klasse de paso doble bij en deze zal worden gedanst tot de tweede highlight.

 

flowchart-klasse-indeling-100
klik de afbeelding voor een grotere versie